Vuurwerk veiligheid: Vuurwerk afsteken is pas leuk en gezellig als het ook veilig gebeurt! Veilig omgaan met vuurwerk vinden wij bij Vuurwerkland Zaandam een belangrijk onderdeel van nieuwjaarswisseling zodat iedereen het nieuwe jaar gezond kan beginnen. Daarom hier een paar tips:

Vuurwerk veiligheid TIP 1

Legaal vuurwerk

Steek alleen legaal vuurwerk af gekocht bij de erkende vuurwerk handelaar. Zo voorkom je ongelukken door het afsteken van gevaarlijk en te zwaar vuurwerk. Teven is het kopen, verkopen en hebben van illegaal vuurwerk strafbaar.

Illegaal vuuwerk

Vuurwerk veiligheid TIP 2

Vuurwerk bewaren

Bewaar je vuurwerk op een droge veilige plek in de originele verpakking, haal het vuurwerk pas uit de verpakking als je ze daadwerkelijk gaat afsteken. Bewaar je vuurwerk nooit in de zakken van je kleding of in een rugzak op je rug! Gebruik liever een plastic tas of een speciale bewaar tas (onderdeel van onze Knal Veilig Safety-kit)

safety-kit

Vuurwerk veiligheid TIP 3

Vuurwerkbril

Het beste om je ogen te beschermen tegen rondvliegende stukjes vuurwerk is het dragen van een vuurwerkbril. Ook voor omstanders die buiten naar het vuurwerk kijken zoals kinderen is het verstandig om een vuurwerkbril te dragen.

vuurwerkbril

Lees altijd de gebruiksaanwijzing!

Vuurwerk veiligheid TIP 4

Plaats vuurwerk goed,

Zorg er voor dat je vuurwerk altijd op de juiste manier plaatst voor dat je het afsteekt. Zo kan je:

  • Potten en cakes, het beste op een vlakke en stevige ondergrond plaatsen. Mocht de pot extra uitvouwbare potjes hebben vouw deze dan uit.
  • Fonteinen en Romeinse kaarsen het beste in de grond steken of in een emmer met zand.

Houd vuurwerk nooit in de hand vast en houd voldoende afstand.

Vuurwerk veiligheid TIP 5

Vuurwerk afsteken

Steek je vuurwerk altijd met verstand af. Gebruik geen aansteker, lucifer of een ander aansteekbron met een vlam, deze zorgen er voor dat de het aansteeklont van het vuurwerk te ver start en je korter te tijd geven om op een veilige afstand te gaan staan.  Gebruik liever een aansteeklont of een speciale vuurwerk aansteekfakkel, hiermee kan je het begin van het lontje aansteken en heb je voldoende tijd om op veilige afstand te gaan staan en van je vuurwerk genieten.

bril en aansteeklont

Vuurwerk veiligheid TIP 6

Steek vuurwerk niet opnieuw aan.

Probeer vuurwerk dat niet is afgegaan niet weer opnieuw aan te steken. Vuurwerk dat niet is afgegaan heeft vaak een heel kort lontje en kan daar door direct afgaan met alle gevolgen van dien. Laat het vuurwerk dat niet is afgegaan met rust tot je zeker weet dat het niet alsnog kan afgaan. Stop het in een plastic tas en lever het in bij de gemeente werf (gemeente vuil inzamel depot)

Steek alleen legaal vuurwerk af!

Naast het standaard illegaal vuurwerk (niet door Nederlandse autoriteiten goed gekeurd vuurwerk) mag je ook het volgende vuurwerk niet meer bij je hebben of afsteken:

  • Rotjes
  • Baby pijltjes
  • Vuurwerk uit categorie F3 (dit staat op de verpakking)
  • Knalstrengen (zoals Chinese matten)
  • Losse enkelschotsbuizen (zoals single shots en mortieren of wel thunderkings)
  • Vuurpijlen

Het bij je hebben en of afsteken van bovengenoemd vuurwerk is nu bij wet strafbaar.

Meer info over illegaal vuurwerk kan je vinden op de website van de regering over vuurwerk:
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/regels-vuurwerk

Meer vuurwerkveiligheidstips kan je vinden op Veilig.nl

Back to Top